Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad

27 år

F d utrikesministern Sten Andersson backar upp det nya Sydafrikaspåret
Äntligen viker Palmeutredningen in på ett spår som kan leda till en lösning

Är dokumenten i det
nya Sydafrikaspåret
förfalskningar?
Av Anders Leopold(Leopold Report 030121)
Är dokumentationen bakom det nya Sydafrikaspåret i Palmemordet förfalskningar?
Det tror flera experter.
-Sådana här uppdrag genomfördes utan att man lämnade ett spår efter sig, säger den sydafrikanske advokaten Julian Knight till Expressen.
I dokumentationen som överlämats till Palmutredarna finns bl a en reseräkning för resa till Stockholm och ett namngivet hotell!

Mordet på Olof Palme var en välplanerad operation av den sydafrikanska säkerhetstjänsten.
Det hävdar den sydafrikanske säkerhetskonsulten Ponnie van Vuuren som arbetar för privatspanande affärsmannen Kent Ajland och förre rikskriminalpolischefen Tommy Lindström.
-Vi har alla bevisen, inklusive dokument som avslöjar uppdragsgivaren, motivet och gärningsmannen.

Ett av dokumenten är en reseräknig och detta kan i stället vara bevis på att dokumenten är falska.
-Vid hemliga utlandsoperationer fick agenterna kontanter. De behövde inte deklararera kvitton, säger överste Vic McPhersson till Expressen.
Advokat Julian Knight är mycket tveksam till uppgifterna.
-Jag har försvarat 20 personer inför Sanningskommissionen. När sådana här uppdrag genomfördes lämnade man ingenting efter sig.
-Skulle det fnnas dokument så är det en "cover story" för att ge alibi åt något annat, säger han till Expressen.

En källa uppger för tidningen att alla dokument förstördes efter en operation.
-Inga kvitton för bilhyror och resekostander fick saras. Att spara dokument från enskilda operationer var det värsta fel man kunde begå som säkerhetsman.

I ett dokument står det bl a att uppdraget skulle utföras i samband med en antiapartheidkonferens i Skandinavien - den Svenska folkriksdagen mot Apartheid i Stockholm 21-23 februari 1986, bara några dagar innan mordet verkligen skedde. Där framträdde Palme tillsammans med ANC-presidenten Oliver Tambo och i ett spontant tal gick han till mycket hårt angrepp mot apartheid.

I ett dokument från december 1985 görs klart att all logistik måste vara på plats för att starta Operation Slingshot senast sista veckan i december 1985, om man skulle hinna följa tidsplanen. Vid den tidpunkten måste "hårdvara", budget och personal vara på plats. "Hårdvaran", vilket torde vara vapen och ammunition, skulle den sydafrikanske militärattachén i Bonn stå för. Mordvapnet skulle vara en .357 Magnum av det franska märket Manurhin.

Enligt van Vuuren ska den utpekade mördaren i dag vara 54 år och bor på en annan kontinent. Denne var tidigare militär säkerhetsagent som efter mordet i Stockholm den 28 februari 1986 har befunnit sig på flykt.
- Han har inga pengar och är arbetslös. Han har ett falskt pass och har i dag inte stöd av någon, säger van Vuuren till DN.
54-åringen tros vara samarbetsvillig om Palmegruppen får kontakt med honom.

Journalisten Anders Hasselbohm har följt Sydafrikaspåren under många år och har samma dokument sedan ett år tillbaka.
- Jag har inte publicerat något därför att jag inte varit säker på att dokumenten är äkta.
Enligt Hasselbohm har Kent Ajland snackat om att det finns mycket pengar att göra i detta.
Själv säger Ajland att han i alla fall vill ha tillbaka det han lagt ut, omkring två miljoner kronor.
Om detta säger Tommy Lindström:
-Jag tror inte Ajland betalat ut sådana summor som han talar om i tidningarna.
I Palmegruppen håller man sig neutral. Men Palmeåklagaren Kerstin Skarp säger:
-Jag är skeptisk. Det här är inte särskilt hett då det inte är nytt.

 

 

 

 

 

 

Kanske falska dokument
men rätt spår


När nu fler detaljer kring de sydafrikanska dokumenten dyker upp börjar man givetvis tvivla på deras äkthet. Det är bara att hoppas på att Palmegruppen och åklagarna inte lämnar det här spåret just av den anledningen.

*Här kan det visserligen röra sig om några lycksökare som vill försöka göra pengar på mordutredningen. Kent Ajland har tidigare nämnt att det finns gott om pengar i det här. Hans sydafrikanske kontaktman Ponnie van Vuuren säger till Aftonbladet att han bara genomför sitt uppdrag och vill ha betalt för det.

*Det här är den andra versionen av Sydafrikaspåret. Förra gången kretsade allt kring den sydafrikanske agenten Craig Williamson som vittnen påstod sig ha sett i Stockholm i samband med antiapartheidkonferensen med Palme och Tambo i Folket Hus veckan före mordet. Han anses också ligga bakom den här operationen. Detta föranledde Palmegruppen med åklagare att besöka Sydafrika och höra en del folk. Man kan säga att det blev en desinformationskarusell som gjorde svenskarna yra i mössan. Här dök åtminstone tre palmeördare upp och namngavs och det hela urartade till en cirkus som totalt sänkte Sydafrikaspåret.

*Craig Williamson infiltrerade redan 1976 den svenskstyrda organisationen IUEF i Genève som bedrev en aggressiv kamp mot apartheid och stötta ANC.
Förre polisöversten Eugene de Kock vittnade i en sydafrikansk domstol 1996 om att Williamson låg bakom attentatet mot Palme.
Williamson har erkänt mord på en ANC-aktivist och hennes dotter men han har alltid nekat till att ha något med mordet på Olof Palme att göra.

*Det är naturligtvis ingen tillfällighet att Sydafrika dyker upp gång på gång. Med stor säkerhet utgick operationen därifrån - alldeles som CIA-agenten Gene Tatum säger i sin radiointervju (se nedan). Där satt också den chilenske brigadgeneralen Pedro Espinoza för att lära ut hur man neutraliserar apartheidmotståndare. Han hade god träning från Chile.
Han är sannolikt nyckeln till den dörr som kan öppnas åt rätt håll - mot USA varifrån uppdraget att neutralisera Palme kom från vicepresident George Bush. Även detta bl a enligt Tatum.

*Pedro Espinoza sitter sannolikt kvar i fängelset i Santiago och borde vara ett givet mål för Palmegruppen.
Det är intressant för mig att notera att det fanns en central i Bonn på den sydafrikanska ambassaden - om man ska tro några av dokumenten. Där skulle bl a mordvapnet ha förvarats.
Precis vid den här tidpunkten kom de båda chilenska yrkesmördarna Roberto Thieme och Julio Izquierdo till Bonn enligt myckt säkra excilchilenska vittnesmål (se nedan). De vistades på den chilenska ambassaden i femton dagar innan de avreste till Stockholm via Köpenhamn och ankom två dagar före mordet.

*Ännu intressantare är att nationella säkerhetstjänsten i Sydafrika enligt dokumentation köpte in 30 franska Manurhin av kaliber .357 Magnum år1985. Två av dessa nådde inte Sydafrika. Gärningsmannen föredrog att använda ett sådant vapen, säger Ponnie van Vuuren.
Fick Thieme och Izquierdo dem med sig i bagaget när de reste från Bonn till Stockholm? Thieme och Izquierdo hade under många år arbetat direkt under DINA:s utlandschef, brigadgeneral Pedro Espinoza, som då befann sig i Pretoria, Sydafrika. Var detta ännu ett av flera uppdrag. OK då, i samarbete med flera sydafrikanska agenter?
Man får hålla tummarna för att Palmegruppen inte släpper Sydafrikaspåret den här gången - även om det just nu ser ut att förvillas av några snikna lycksökare.

Radiointervjun med Gene Tatum

De chilenska proffsen i Stockholm mordnatten

Till sidans början