Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Ca 10 000 besök per dygn på våra sidor 2008

DEN OFÖRKLARLIGA
GELLER- AFTER-
EFFEKTEN

Detta är något som förbryllar vetenskapen:
När Uri Geller böjt ett föremål så fortsätter det ibland att böja sig även sedan han lämnat det ifrån sig. Det har hänt att processen pågått omkring en timme.
Journalisten Peter Duffie har plockat citat ur en del tidningar som skildrar i stort sett samma sak, "The Geller After-Effect"
*The Times
Sedan strök Geller en tjock brevkniv tills den började böja sig. Han gav den då till Mrs. Elna Burroughs, även hon från KLM, och när hon höll i den fortsatte den att böja sig.
*Sunday Times Weekly
För nio dagar sedan höll Uri Geller Storbritanniens TV-tittare fastnaglade vid TV-
apparaterna när han gav prov på sina psykokenisiska prestationer. Bryan Silcock, vår vetenskapliga medarbetare, förhöll sig skeptisk tills Geller böjde Silcocks egen nyckel utan att röra vid den.
*Scene
I Denver tog han upp en restaurantsked, höll den upp och ner med höger hands pekfinger och tumme, och strök den med vänster hands pekfinger där skedbladet och skaftet möttes. Skedbladet började böja sig uppåt och fortsatte med det i två minuter sedan han lämnat över skeden till personalen.
*Science News
av Robert J. Trotter
Under intervjun höll jag en tung nyckel mellan tummen och pekfingret. Nyckeln började böja sig så sakta att det knappt märktes sedan Geller rört vid den lätt med ett finger. Nyckeln lades på bordet och fortsatte att böja sig i en cirka 20 graders vinkel.
*The Advertiser
Och sedan stegrades vår förvåning när skeden fortsatte att böja sig till en rät vinkel över en tvåminutersperiod då flera av oss rörde den.
*The Sunday Times
Han lade kniven på bordet och under en minut fortsatte den att böja sig.
*The Sydney Herald
av Helen Fritzell
"Håll i skeden", uppmanade han mig, "den kommer att fortsätta att böja sig!" Metallen var kall och det kändes ingen kemisk lukt. Skeden fortsatte att böja sig tills den såg ut som ett V.
*Sunday Telegraph
Den unge israeliske "parapsy-
kologen" böjde nyckeln i 45 graders vinkel sedan han smekt den i omkring 3 minuter. Den fortsatte att kröka sig under en timme sedan han lagt den ifrån sig.
*Sunday Mirror
En husnyckel tillhörig reportern böjde sig 45 grader efter tre- fyra minuters behandling och fortsatte att böja sig upp till en timme sedan den unge israeliske parapsykologen lagt den ifrån sig.
*The Cleveland Press
av Dennis McLaughlin
*
Det kusliga var att sedan den kasserade gaffeln lagts på bordet fortsatte den att böja sig mer och mer även när vi samtalade med varandra.
Uri Geller är en trollkarl.

Jag vill ha bevis för att Geller inte gör några tricks.

Här svarar Uri Geller själv

Till Parasajtens förstasida


Åter till
sidans början

 

Ingen skrattar
längre åt
URI GELLER
Hans paranormala kraft har bevisats
i en rad vetenskapliga experiment av kända forskare


Ur Aftonbladet 23 mars 1974.
En timme före vårt enkla experiment hade Uri Geller på sitt papper skrivit ner den siffra han senare skulle få mig att skriva i mitt reportageblock.

 


Det är inte längre någon som skrattar åt Uri Geller.
Kommer ni ihåg honom? I början av 70-talet böjde han skedar och metallstavar i TV över hela världen bara genom att vidröra dem med fingertopparna, han fick gamla klockor modell släktklenoder att ticka igång, han stoppade en linbana och en rulltrappa i Tyskland, tre gånger har han fått stopp på Big Ben på sitt eget mystiska nummer 11.11 GMT, han kopierade teckningar som förseglats i skåp med blyväggar, han har använts av USA:s regering för att påverka ryssarna vid de s k Salt-avtalen, av CIA för att med sin "mind-power" radera en dator i Moskva, han har testats av allt från nobelprisade vetenskapsmän till världsberömda magiker. Listan kan bli mycket längre.
Få protesterar i dag mot påståendet att han är ett levande bevis på att parapsykologi, paranormala fenomen, psykokinesi, allt det som kort och gott kallas psi, verkligen existerar.
Allt utgår från en inneboende kraft hos honom som påverkar människor och materia. En kraft som han menar att alla människor har av varierande styrka.
Jag träffade Uri Geller 1974 i Köpenhamn.Vi gjorde ett privat experiment som för mig blev beviset på hans äkthet. Det kan du läsa om här.
Sedan 14 år (1999) bor han i London i en magnifik 5-miljonerpunds-villa intill Themsen, med hustru, två barn och fem hundar.
Vi har nu haft mailkontakt med varandra ett par gånger och han har berättat om hur hans liv gestaltar sig idag. Det kan du också läsa om här.
Det senaste mailet skickade han den 15 december 1999 kl 23:51, timmarna före sin avresa till Tokyo där han framträdde i TV inför 30 miljoner tittare. Därefter blev det USA och ett stort antal TV-framträdanden
Då, i början av 70-talet, klövs världen i två delar: en för och en emot Uri Geller.

Den 16:e februari 1974 drabbade han Sverige...

Vår legendariske programledare Åke Falck hade Uri Geller i TV-studion. Svenska folket hade bänkat sig framför TV-apparaterna med gamla ickefungerande klockor och en massa skedar och nycklar.
"Är det omöjliga möjligt trots allt?" var rubriken.
Klockan 21.45 i TV2 inleddes programmet med URI som ganska omgående smekte en tesked så den plötsligt sprack på mitten av skaftet. Efter en stund började en gammal väckarklocka utan visare ticka igång. Det utbröt en psykos som saknar motsvarighet i svensk televisions historia.
Dagen efter var tidningarna överfyllda med berättelser om alla spöklika saker som inträffat i det svenska folkhemmet.
Vi var alla väl förberedda. Det hade redan skrivits spaltkilometer om den israeliske "mirakelmannen" Uri Geller som med sin oerhörda mentala kraft kunde böja skedar, förflytta föremål, påverka elektronik etc.
När Åke Falks program var över två timmar senare fanns det folk som inte kunde låsa upp sina dörrar eller starta sina bilar därför att nyckeln var deformerad, skedar hade böjt sig så att soppan hamnat i knäet, gamla släktklenoder - urtavlorna saknade t o m visare - satte igång tickandet.
TV:s och dagstidningarnas växlar bröt ihop när folk ringde och berättade om vad som hänt dem under sändningens gång.
Det som hände här i Sverige hade redan hänt i Tyskland och hände kort senare i Danmark där den europeiska hysterin nådde orkanstyrka: "Detta är en ny Messias!" skrek några av våra mera sensationellt välkända danska kvällstidningar ut.
En mängd experter plockades fram, en del var imponerade av Gellers skicklighet som illusionist, andra betraktade honom som en oerhört talangfull skojare, vår kände vittnespsykolog Arne Trankell ansåg rent ut att Uri Geller var farlig.
Programledaren Åke Falk ville inte gå in i några diskussioner utan hänvisade till de kända experimenten på forskningsinstitutet Stanford Research Institute (SRI) i Menlo Park, Karlifornien. Och det var egentligen där allting började.
Trots att forskarna Harold E Puthoff och Russel Targ försökte hålla experimenten med Uri Geller hemliga kom de häpnadsväckande resultaten ut och så var cirkusen igång.
Institutet fick kritik för att man utnyttjade donationerna till att forska kring illusionister och trollkarlar. Forskarna försvarade sig med att Uri Geller under den tid han deltagit i experimenten utförde handlingar som omöjligt kan förklaras vetenskapligt. Eftersom allting genomfördes under strängt vetenskapliga former var alltså alla trick från Gellers sida uteslutna.
Några exempel innan vi går vidare:
* En tärning skakades i en stängd låda. Varje gång kunde Uri tala om vilken siffra som visades överst. En gång på en miljon gånger kan man gissa rätt. Uri upprepade samma sak åtta gånger i följd med nya tärningar (införskaffade av forskarna själva) varje gång!
* Han gjorde sju, enligt forskarnas rapport, mycket bra reproduktioner av teckningar som fanns i förseglade kuvert.
* En våg helt gömd under en kraftig glaskupa och med själva mekanismen skyddad av en metallkopp gjorde stora utslag när Uri koncentrerade sig på den.
Detta var alltså början på Uri gellers karriär. Sedan dess har han genomgått en mängd vetenskapliga experiment ledda av personer som Nobelpristagaren i fysik Brian Josephson och astronauten Edgar Mitchell från Apollo 14 som landade på månen, NASA:s välkände doktor Wernher von Braun, kallad "Rymdålderns fader", och den världsberömde forskaren och författaren Artur Koestler.
Den här nämnda imponerande gruppen vetenskapsmän var vittnen på Birkebeck College, University of London, när Uri fick en geigermetare att registrera ett utslag som var 500 gånger över det normala, med blicken på en 1 cm tjock kristall fick han den att ändra form och en annan kristall, placerad i en metallkapsel, lyckades han krossa helt.
Listan av häpnadsväckande experiment och bevis för Uri Gellers oerhörda mentala kraft kan göras mycket lång.
Men det är väl så med oss människor att hur övertygande saker och ting än är när vi läser om det så finns där i all fall ett tvivel. Det är först när man själv drabbas som tvivlet förvandlas till tro och övertygelse.
Således lyckades jag sälla mig till det exklusiva sällskap som bevittnat Uri Gellers magiska konster och därmed helt övertygats om hans kapacitet.
Uri Geller kom till Köpenhamn den 22 mars 1974 för att inleda en skandinavisk turné. Efter presskonferensen bjöd jag (då reporter på Aftonbladet) och min fotograf Jerry Windahl Uri på middag och vi umgicks sedan hela kvällen. Naturligtvis var målet att genomföra ett experiment med honom. Och Uri ställde upp.
Så här beskrev jag honom i mitt reportage:
Att sitta i lugn och ro bredvid Uri Geller och försöka få honom att förklara sin omdiskuterade magiska kraft är lika avkopplande som att köra fingrarna i en väggkontakt.
Han sprakar och gnistrar och man sitter hela tiden på helspänn och väntar sig att han plötsligt ska försvinna i ett rökmoln.
Allt det här är naturligtvis hans personlighet och har ingenting att göra med hans eventuella krafter att göra.
Men på det sättet trollbinder han sin omgivning och sedan vet man inte längre vad som är fram eller bak.
Ja, så minns jag honom än i dag. På Hotel Tre Falker fullkomligt sögs folk in i hans aura. Den långhårige, filmstjärnegranne ynglingen i svarta kläder och skinnpaj knockade alla som kom i hans närhet.
Det inkluderade väl också mig och Jerry Windahl och någon vill kanske påstå att vi helt enkelt blev manipulerade av denne magiska entertainer. Men det vill jag inte hålla med om.
Så här gick det i all fall till. Efter middagen gled vi in i baren och Uris närvaro väckte naturligtvis en enorm uppståndele. Så småningom fick vi ett lugnt hörn för oss själva och Uri genomborrade mina båda hjärnhalvor med sin laserblick.
Han tog fram ett block ur fickan och lade det upp och ner på bordet. Jaha, tänkte jag, han ska inte tro att jag tänker rita något i hans på förhand preparerade block. Så lätt går det inte.
-Anders, sa han och nickade mot mit reportageblock som också låg på bordet. Skriv en siffra från 0 till 10!
Det var en order. Jag höjde pennan och tvekade.
-Ska du se på?
-Ja, varför inte?
Jaha, det tricket skulle jag också klara av. Han insisterade. Jag skulle fullt synligt inför mina, Jerrys och Uris ögon skriva en siffra på blocket. OK.
Ja
g ritade den åtta som du ser här intill - väl bevarad. Jag ritade sakta och tänkte intensivt på en sexa. Detta för att jag inbillade mig att vad han än skulle hitta på så skulle det i alla fall förvirra honom.
-Jaha, som du ser så är det en åtta, sa jag och tyckte att han gjort det väl enkelt för sig.
Lasern stängdes av och han log vänligt, ett leende som han förfört all världens TV-publik med och som berättade att han lyckats ännu en gång.
Han vände sitt block och detta är den åtta Uri skrivit helt
i original och väl bevarad från hans eget block.
Visst, han kanske haft en himla tur den här gången - också.
-Vet du vad som hänt? sa Uri. Under middagen bestämde jag mig för att vi skulle göra ett enkelt sifferexperiment. Jag har helt enkelt präglat in åttan i ditt medvetande. Jag såg att du spjärnade emot men det hjälpte inte. Vi kunde ha gjort det omvända, att du först dolt skrivit en siffra och jag efteråt försökt kopiera den. Men det är svårare och kräver en annan form av koncentration som knappast är möjlig här.
-Lyckas du alltid? frågade jag när jag väl hämtat mig.
-Nej, nej, nej! Det finns stunder då jag är så pressad att jag helt enkelt inte klarar av att göra det som publiken förväntar sig av mig. Det kan inträffa när jag uppträder på scen eller i TV. Det är en helt annan sak att sitta i ett forskningslaboratorium i sällskap med seriösa forskare. Jag har nästan aldrig misslyckats vid sådana tillfällen.
-Det innebär att när du nu reser runt här i Skandinavien och folk betalat dyrt för att se dig utföra mirakel så kanske du misslyckas?
-Ja, tyvärr. Så är det.
-Berätta om ditt värsta misslyckande!
Han skrattade till.
-Det var när jag satt inför miljoner TV-tittare i USA:s största TV-show, Johnny Carson´s show. Det kändes fruktansvärt, "that bloody spoon" vägrade böja sig och jag såg Carson´s tvivel i ögonen. Jag förklarade att detta kanske hade något gott med sig för min egen del. Det visade nämligen att detta med att böja skedar knappast är en trollkonst. För i så fall hade jag inte misslyckats.
Och det ligger ju någonting i detta.
Här kan du nu läsa om hur Uri Geller lever i dag och min intervju med honom inför milleniumskiftet.Till sidans början