Åter till Piratensidan
Piratens Vollsjö och piratenmuséet
020201
Så dog Piraten
och så blev han inspirerad
till texten på sin gravsten
Detta skrivs dagen efter Fritiof Nilsson Piratens dödsdag för 30 år sedan: den 31 januari 1972.
Få vet hur det gick till men detta hände:
Mitt på Gustav Adolfs torg i Malmö i sällskap med den kände Ven-skalden Gabriel "Backafall" Jönsson och hans hustru Annika fick Piraten en stroke. Så våldsam att han föll - och in i det sista väl valt - i Annikas armar. Inte Gabriels.
Hon berättade senare att Piraten var en liten tunn man, lätt som ett litet barn.
Ambulans tillkallades och han fördes till Malmö Allmänna Sjukhus i djup koma. Piraten hölls sedan vid liv i två veckor med hjälp av en respirator - men var i praktiken hjärndöd.
Den 31 januari kopplades respiratorn bort. Vi hade förlorat en av våra folkkäraste berättare.

En av hans levnadstecknare, Helmer Lång, en av stiftarna av Piratensällskapet och författare till 17 böcker om Piraten och en mängd artiklar, sa på 30-årsdagen till Radio Malmöhus:
-Han bättrade sig aldrig (vilket han påstår på gravstenen på Ravlunda kyrkogård). Han sköt upp döden så länge som möjligt för att hitta på en bra formulering till sin gravsten.
Och Helmer Lång avslöjade, som han gjort tidigare i några artiklar, att det som står på gravstenen på Ravlunda kyrkogård, har ju Piraten inte riktigt hittat på själv. Men givetvis skrivit - före sin död. Konstigt (?) vore det väl annars.
Vi kan säga att han plockat lite här och lite där och inspirerad av detta, som den ordkonnässör han var, tillagat denna goda och tänkvärda formulering:

HÄR UNDER ÄR
ASKAN AV EN MAN
SOM HADE VANAN
ATT SKJUTA ALLT
TILL MORGONDAGEN.
DOCK BÄTTRADES
HAN PÅ SITT YTTERSTA OCH
DOG VERKLIGEN
DEN 31 JAN. 1972

Nå, var fick han dessa ord ifrån?
Helmer Lång:
-Han var ofta uppe i Ängelholm och på Margretetorps Gästgivaregård. Där syntes då och då borgmästaren Berg von Linde, en mycket trevlig man. Där fanns också Piratens svåger, doktor Hugo Hede, och vid något tillfälle berättade denne att borgmästaren sagt till honom att på hans gravsten skulle det stå: "Här under är askan av borgmästare Berg von Linde som till husläkare hade Hugo Hede. Han dog i blomman av sin ålder."

Så den inledande formuleringen på Piratens gravsten kommer därifrån, hävdar Helmer Lång. Sedan har Helmer Lång i sin Piraten-forskning funnit att den franske författaren Marcel Proust (1871-1922) som mångfasetterad romandiktare haft ett starkt inflytande på Piraten. Proust var en romantiker och symbolist men också konkret analytiker av samhället och sitt eget neurotiska jag. Känns den svenske diktaren igen?

Någonstans - i en bisats - skriver Proust :
"Han hade för vana att skjuta allt till morgondagen och trodde att han även kunde göra det vid sin bortgång."
Helmer Lång:
- Piratens gravskrift är en kombination av dessa två tänkvärdheter. Man kan kalla det för en korsbefruktning med tanke på att det är kors som gäller på gravar.
Och ska man nu ha gravstenar som minnesmärken så varför inte ta vägen förbi Ravlunda kyrka och inpränta texten live.

Åter till Piratensidan
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1 752 648 besök på våra sidor 2007