Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT
1.519.942
besök på våra sidor under 2003

Det var en ren slump att han fick in en fullträff

Hej Anders !
Varför är det så mycket prat om att mordet är planerat ?
Är det inte mer troligt att Gunnarsson helt enkelt fick nys om att paret Palme befann sej vid Grand av någon högljudd besökare på kaffet ?
Då såg han ett lysande tillfälle att komma till tals med Olof efter biobesöket men fick olyckligtvis inte den önskade konversationen.
Av min personanalys av Gunnarsson att döma, så var det inte konstigt att han bar med sej ett vapen i beredskap, inte heller att han skulle använda det, än mindre på Olof Palme. Sen tycker jag inte att man ska binda upp sej så på att det var ett skott med sådan precision så att det måste vara ett proffs i vapenhantering som utfört mordet. Gunnarssons fick in en sån träff av ren slump.
Det mer underliga är varför inte Lisbeth kommer ihåg att Gunnarsson faktiskt stannade upp dom, och sedan följde paret fram till Dekorima ?
Jonas


Hej Jonas!
Tack för mail. Nej, det är inte troligt att Gunnarsson fick någon information om Palmes biobesök på Mon Cheri. Det var ju enligt vittnesmål snarare så att han själv gav information om Palme (inte biobesök, men den politiska situationen). Det sannolika var att han - enligt det scenario jag beskriver - redan vid mötet med de tre tjejerna visste att Palme fanns på biografen Grand. Han kanske anar vad som ska hända (inblandad som informatör men inte avsedd som gärningsman) , han kanske mentalt inte har klart för sig vad han själv tänker göra - han vräker ur sig otidigheter om Palme som får en av flickorna att reagera mycket skarpt, han säger att talar man illa om socialdemokraterna går man ut och blir skjuten i ryggen ( sagt en halvtimme före mordet på Palme) ... han är, som du säkert föstår en förvirrad person. I den, enligt de tre tjejerna, "fullproppade" väskan fanns kanske mordvapnet - eller en walkie-talkie för kommunikation med andra i gruppen. Eller både och.

Du kan ha rätt, att träffen var så perfekt behöver inte betyda att det var ett proffs som sköt. Mycket i en sådan här aktion styrs av slumpen. Men ingen laddad Magnum ( eller vad det nu var) har bara två skott i magasinet vid ett sådant här tillfälle. Han visste att det första skottet var dödande, han sköt ett till för säkerhets skull, men då hade Palme ryckt till så hårt att han missade. Det skottet träffade NÄSTAN Lisbet. Men han hade ingen anledning att skjuta henne. Det var helt ointressant. Om han ville - då hade han skjutit en gång till - och hon hade blivit tystad för alltid.
Jag tror man måste ha klart för sig detta: mannen som sköt använde det proffsiga utgångsläget att avlossa två skott mot sitt offer. Det andra missade - och var nära att träffa Lisbet. Eller, som du skriver, det kanske inte var så proffsigt eftersom det andra skottet gick fel. I planen fanns ingenting som handlade om att skjuta mot Lisbet. Hon var ointressant som mål och som vittne.

När du frågar dig varför inte Lisbet kommer ihåg att VG faktiskt stannade upp dom och följde med till Dekorima, kan svaret vara att det mötet aldrig under sådana former. Lisbet har inte sett någonting förrän hon hör det första skottet som också omedelbart dödar Palme. Mördaren lägger sin vänsterhand på Palmes axel och efter några sekunder skjuter han. Det har av något eller några vittnen missuppfattats som om han "vänskapligt lade sin arm runt Palme och följde med honom några steg" innan han sköt. Det s k mötesscenariot. Jag tillhör i alla fall de som inte tror på ett sådant möte.
Hälsningar
Anders Leopold

Till sidans början